Bunuh diri di Jepun

Kadar kejadian bunuh diri (suicide) di Jepun dikatakan yang paling tinggi di kalangan negara maju dunia iaitu 18.5 kes bagi setiap 100,000 penduduk.

Statistik menunjukkan bahawa 20,000 orang membunuh diri setiap tahun. Tahun lepas saja misalnya, 21,897 orang rakyat Jepun membunuh diri. Ia masih dianggap kritikal oleh Kerajaan Jepun walaupun angka itu jauh menurun berbanding 34,427 kejadian bunuh diri dalam tahun 2003.

Kerajaan Jepun mahukan kadar bunuh diri diturunkan kepada nisbah 13.0 dalam tahun 2025. Untuk itu satu plan tindakan telah diluluskan oleh kerajaan, termasuklah mengurangkan jumlah jam bekerja di firma, pejabat dan kilang, kerana faktor “over-worked” dikenalpasti sebagai faktor utama menyumbang kepada kejadian bunuh diri itu. Satu lagi faktor ialah tekanan melampau oleh para orang atasan ke atas pekerja bawahan mereka.

Menjadi kebiasaan bagi pekerja di Jepun bekerja overtime selama lebih dari 100 jam sebulan tanpa rela mereka. Amalan ini juga sedang dikekang.

Semoga plan tindakan kerajaan Jepun ini berjaya mencapai matlamatnya demi kesejahteraan dan kualiti hidup yang lebih baik bagi kaum pekerja.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s