Workplace Accidents

Kajian menunjukkan bahawa kes kemalangan tempat kerja (workplace accidents) bagi sektor pengilangan (machine operations) meningkat pada hari akhir minggu kerja.

Ada pelbagai sebab. Tiga daripadanya:

(1) Secara tidak sedar, pekerja telah mula merendahkan kadar waspada (caution) kerana mula menumpukan fikiran dan fokus untuk segera menghabiskan tugas dan pulang ke rumah.

(2) Tahap pengawasan atau penyeliaan oleh ketua juga menurun kerana ketua telah mula sibuk dengan tugas untuk penutupan operasi dan meneydiakan laporan.

(3) Target (sasaran) belum dicapai sedangkan waktu kerja hampir tamat. Dalam usaha untuk mengejar target, aspek keselamatan mula diabaikan, secara sengaja ataupun tidak. Keselamatan bukan lagi diutamakan.

Sangat penting bahawa dalam menjalankan tugas dan tanggungjawab masing-masing, setiap orang hendaklah secara sedar (conscious) berwaspada mengenai keselamatan diri dan rakan sekerjanya. Setiap masa.

Be safe, kerja secara selamat, hargai diri dan nyawa.

Advertisements

One thought on “Workplace Accidents

 1. Sh.azmi jumaat says:

  Salam SEJAHTERA.

  Saya MEMPUNYAI satu masalah KEMALANGAN kereta DI kawasan tempat parking..

  Kejadian Disebab kan kereta gelongsor DENGAN sendirinya..selepas SAYA beredar Dari tempat parking ker timprint area..kejadian BERLAKU selepas waktu kurang Dari 5 minit..kawasan parking sedikit curam kebelakang..selepas pemeriksaan SAYA dapati handbreak dlm keadaan keatas (TARIK) TETAPI gear DI KEDUDUKAN drive..

  Saya sungguh muskil DENGAN kejadian itu…SEKARANG majikan MENUNTUK ganti rugi SEBANYAK rm10.700…atas kerosakan lampu jln n pasu bunga yg TELAH PECAH DAN lampu yg patah..

  Adakah akta melindungi PERKARA SEBEGINI…

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s